Pages

Saturday, March 14, 2020

ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ



Σπάζουμε τις κοκόσες (ξερά καρύδια) με πολύ προσοχή, τα κόβουμε στη μέση, τα βρέχουμε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα περνάμε με βελόνα σε δυνατή  κλωστή, τα κάνουμε δηλαδή αρμαθιά.Το μήκος της κλωστής με τα καρύδια, τα οποία αν θέλετε τα καβουρδίζετε,  μπορεί να φτάσει από 30 πόντους έως και 1 μέτρο. 
Κρεμάμε τις αρμαθιές με τα καρύδια εξω στον αερα και τον ήλιο για να ξεραθούν κι άλλο.
Τα περνάμε από μείγμα μούστου (4 μέρη) και αλευριού (1 μέρος),  που σιγοβράζει ακόμα.Τα βουτάμε στην κατσαρόλα με το μείγμα όσες φορές θέλουμε, μια φορά την ημέρα, ανάλογα με το πάχος που θέλουμε να δώσουμε στο γλυκό.
 Προσθέτουμε αν θέλουμε κανέλα που του ταιριάζει πολύ. Κρεμάμε έξω στον αέρα να στεγνώσει.Έίναι ένα  γλύκισμα που αντέχει όλο το χειμώνα.

                  Θύμησες της μαμάς Μαρίας
''Τα παλιά τα χρόνια τα σουτζούκια ήταν ένα απο τα πιο συνηθισμένα φιλέματα στους μουσαφιραίους καθώς και ένα απο τα  πιο αγαπημενα γλυκίσματα των παιδιών.''
''Κάθε  φθινόπωρο, τα χαγιάτια των δίπατων πέτρινων σπιτιών γιόμιζαν απο σουτζούκια βαλμένα στη σειρά, κρεμασμένα πλάι πλάι για να τα ξεράνει ο ήλιος και ο αέρας.''


No comments:

Post a Comment

"ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ"

Καραούλι θα πεί σκοπιά, φρουρά.Καραούλι είναι η φύλαξη, η προστασία και κάποιες φορές,η καταγραφή, η παρατηρήση. Αυτό σκοπεύουμε να κά...