Pages

Saturday, August 1, 2020

"ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ"

Καραούλι θα πεί σκοπιά, φρουρά.Καραούλι είναι η φύλαξη, η προστασία και κάποιες φορές,η καταγραφή, η παρατηρήση.
Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και εμείς... Αρχικά να καταγράψουμε όσες περισσότερες παραδοσιακές συνταγές μπορούμε, να παρατηρήσουμε όλες τις λεπτομέρειες στη διαχείριση των υλικών, έπειτα  να τις μαγειρέψουμε με αγάπη, να μυρίσουμε το κάθε υλικό, να τις γευτούμε γλυκά.
Θέλουμε να δούμε απο κοντά πως  μαγειρεύει τη συνταγή  η μητέρα σήμερα, που την είχε μάθει απο τη μητέρα της.
Κάθε γιαγιά, θεία, νονά , γειτόνισσα, κάθε παλιά νοικοκυρά είναι για μας ο πιο γλυκός, ο πιο χρήσιμος δάσκαλος και πολύτιμος οδηγός σε ένα ταξίδι γευστικό.
Ταξίδι στο παρελθόν με αφηγήσεις νόστιμες, με ιστορίες μοσχοβολιστές, που θα λέγονται πάνω απο μια κατσαρόλα, γύρω απο έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο φτυαρίζοντας χρυσαφένιο καρβέλι,ανοίγοντας με μαστοριά και χάρη ολοστρόγγυλο φύλλο με την ξύλινη σαίτα.
Ολες αυτές τις συνταγές, τις μαγειρικές ιστορίες, θα τις φυλάξουμε με σεβασμο ώστε να μη χαθούν ποτέ αλλα θα τις μοιραστούμε και μαζί σας για να ταξιδέψουν στο χρόνο.
 Το καραούλι της γεύσης, θα είναι ένα χρυσαφένιο, πολύτιμο μπαούλο , όταν το ανοίγεις θα μυρίζει δυόσμο, κανέλα, τσιγαριστο κρεμμύδι, μπαχάρι, σκόρδο ,θα έχει τόσες και άλλες τόσες μυρωδιές, θα είναι γεμάτο νοσταλγία,αγάπη, τρυφερότητα και σεβασμό...

No comments:

Post a Comment

"ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ"

Καραούλι θα πεί σκοπιά, φρουρά.Καραούλι είναι η φύλαξη, η προστασία και κάποιες φορές,η καταγραφή, η παρατηρήση. Αυτό σκοπεύουμε να κά...